Feesten - Lunapark


Begin jaren dertig stond in de weilanden ten noorden van de Jan Bertsstraat, Raadhuisstraat en Schoolstraat – achter de Sint Petrus’ Bandenbegraafplaats - een groots opgezet pretpark. Met tal van kermisattracties, -kramen en kleine nering. De toegangspoort bevond zich in de Jan Bertsstraat; naar verluidt stonden in de Schoolstraat toen de wagens en karren van de kermisklanten geparkeerd. En kon je via een achteringang op die parkeerplaats het park binnengaan. Jammergenoeg heeft de crisis het pretpark genekt; na de succesvolle start in 1931, ging de uitbater in 1932 alweer failliet. Bekijk de plattegrond van het Lunapark en oude foto’s hier. 


Plattegrond Lunapark
Het Lunapark tussen de Jan Bertsstraat en de Ouddiemerlaan, en tussen de huidige Burgemeester Van Tienenweg en het Schoolpad. De Weespertrekvaart heette toen nog de Keulsche Vaart.


De poort van het Lunapark
De Jan Bertsstraat met de ingang naar het Lunapark.
(uit: Diemen in oude ansichten, deel 2; J.F. Reurekas, 1980)


De achtbaan van het Lunapark
Het Lunapark in Diemen was een groot kermisterrein met veel attracties op het weiland achter ‘De Nieuwe Buurt’. In juli 1931 opende het zijn poort, die aan het einde van de Jan Bertsstraat stond. Op de foto burgemeester A.J. de Wolff, wethouder C.H.J. Westerbeek en vermoedelijk Lou Benner, de eigenaar van de achtbaan (uit: Diemen in grootmoeders tijd, J.F. Reurekas, 1993).