Bijzonderheden - Kunst


Schoolstraatbewoner Karel Johannes Wilhelmus Kolumbis (1893-1983) verhuisde in 1937 met zijn vrouw en drie kinderen van de Zaaiersweg in Betondorp naar de Schoolstraat 51. Vader Kolumbis was een serieuze en studieuze man. Hij werkte overdag op kantoor bij Werkspoor en bespeelde in zijn vrije tijd het orgel (de buurt noemde hem ‘de orgelman’), luisterde naar klassieke muziek (vooral Bach) en gaf zich vol overgave over aan kunst en cultuur. Zo schilderde hij buiten en binnen en vereeuwigde hij bijvoorbeeld de bloemenpracht in de tuinen van de Schoolstraat.

In deze rubriek een aantal schilderwerken van deze veelzijdige man. De schilderijen die hij in én van de Schoolstraat maakte, hebben zijn kinderen ons ter beschikking gesteld. Enkele ervan zijn ten bate van de Schoolstraat geveild. Wie belangstelling voor de schilderijen heeft, kan contact opnemen met info@schoolstraatdiemen.nl


Schilderij van interieur Schoolstraat 51
Schilderij van Karel Kolumbis van het interieur van zijn woonkamer, Schoolstraat 51. Door het raam met roedeverdeling zicht op het overliggende huis (Schoolstraat 26).


Klussen en kletsen op straat
Reuring in de straat. Klussen aan de motor van de auto.