Bijzonderheden - Cultuur


De straat is ook vol van bijzonderheden. Kunst, cultuur en een prachtige natuur. In de rubriek Bijzonderheden aandacht voor enkele pronkjuweeltjes van de straat.

De Schoolstraat is niet alleen cultuurhistorisch interessant, omdat de huizenblokken in de straat in verschillende tijden in diverse stijlen zijn opgetrokken. Nee, er staan – en stonden - ook monumentale panden in de straat die architectonisch belangwekkend zijn. De katholieke Sint-Petrusschool uit 1924 bijvoorbeeld werd gebouwd in expressionistische stijl en de Bethlehemkerk uit 1937 is gebouwd door de Amsterdamse stadsarchitect Boeijinga, een kind van de Amsterdamse School (1915-1940). Typerend voor deze stijl zijn de glas-in-loodramen met symmetrische lijnvoering en brandschilderingen. Dit is dan ook een van de kenmerken waaraan deze Schoolstijl in het uiterlijk van de kerk herkenbaar is. De Amsterdamse Schoolstijl komt overigens ook terug in in- en exterieur van huisnummers 37 t/m 59; woningen die in 1937 werden opgeleverd.

Glas-in-lood en Amsterdamse School-stijl


Glas-in-lood schuifdeuren tussen de woon- en eetkamer van Schoolstraat 41
Zoals meer elementen in de huizen nummers 37 t/m 59 (trapleuningen, sierlijk betegelde muurtjes in toilet en voorhalletje) waren ook deze glas-in-looddeuren in Amsterdamse School-stijl.


De Bethlehemkerk op de Schoolstraat 10
Een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van Barend Tobia Boeijinga. De kerk werd gebouwd tussen 1935 en 1937. (Foto: J.F. Reurekas, 1985).