trapveldje diemen
90 op dak

Boven de Schoolstraat


Cirkelen boven de SchoolstraatRondvlucht met een Cessna 172 boven de Schoolstraat
Rondvlucht om foto’s te schieten van de straat en de buurt. Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de straat. Rechts in beeld de markante Sint-Petrus' Banden Kerk. (Foto: Jan Ronday)


Vlieg mee boven de Schoolstraat

In juni 2014 heeft Jonathan Mechanicus met zijn drone prachtige videobeelden uit de lucht gemaakt van de Schoolstraat. Bekijk het resultaat in onderstaande korte Adobe Flash video (inclusief muziek).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

De Schoolstraat is een kleine straat in het westelijke deel van Diemen-Centrum. Schilderachtig en karakteristiek, dat wel, maar vanuit de lucht bezien blijft van het schilderachtige weinig over. Het karakteristieke kun je tot op zekere ‘hoogte’ echter nog wel herkennen. Kijkend vanaf de Weespertrekvaart kun je de monumentale ijkpunten namelijk niet missen: de katholieke kerk Sint-Petrus’ Banden op de Hartveldseweg (moderne spelling) om de hoek, de Sint-Petrusschool op de hoek en de Bethlehemkerk iets verder in de Schoolstraat. Toen de Petrusschool jaren negentig vorige eeuw werd gesloopt, werd het ‘open terrein’ – en later de voetbalkooi - een nieuw ijkpunt. De cijfers 90 op het dak van Schoolstraat 28 zijn een origineel, nieuw herkenningspunt in de straat – rode dakpannen in de vorm van een 90 tegen de achtergrond van de zwarte pannen. Vormgegeven ter gelegenheid van 90 jaar Schoolstraat in 2014. Bekijk de straat eens van bovenaf!


Diemen in oorlogsjaren


Deze luchtfoto is in 1944 gemaakt
Zo halverwege de foto loopt van rechts (west) naar links (oost) de Weespertrekvaart en de Hartveldseweg. Parallel aan de rechter fotorand, loopt een vrijwel rechte lijn: de ringvaart van de Diemerkade, die loopt van beneden (noord) naar halverwege boven (zuid) – tot de Weespertrekvaart. Duidelijk zichtbaar op het kruispunt van beide wateren zijn de witte plekken van ‘de afbraak’: het schootsveld dat de Duitsers in 1944 voor zichzelf creëerden. Ze braken alle huizenblokken af vanaf de Diemerkade tot de Jan Bertsstraat (even zijde).

Ook de Schoolstraat staat ‘afgetekend’ op de luchtfoto. Twee straten verder dan de Jan Bertsstraat ligt de Schoolstraat. Ook deze straat is goed herkenbaar, omdat alleen de oneven huizen gebouwd waren (in 1937) en daartegenover braak land lag met de twee onderheide wegen: Paulus Emtinckweg en Gerard Burghoutweg. Door de oorlog bleef het terrein langs deze onderheide wegen onbebouwd – zie ook de rubriek De straat ondergronds.

Nog wat verderop – oostwaarts – loopt van de bovenrand van de foto tot bijna aan de onderrand een lange laan. De verbindingsweg van (het oorspronkelijke) Diemerbrug naar Ouddiemen onder (ten noorden van) de Weespertrekvaart is de Ouddiemerlaan. De oude Diemerbrug over de vaart verlengde voor 1939 de Ouddiemerlaan met de Ouderkerkerlaan richting het zuiden, naar Ouderkerk aan de Amstel.