Feesten - Schoolstraat 90 jaar in 2014


De Schoolstraat is vernoemd naar de Sint-Petrusschool, die in 1924 is geopend. In 2014 bestond de Schoolstraat dus 90 jaar. Een en ander ging niet ongemerkt voorbij. Opnieuw werd een reünie van oud-bewoners georganiseerd.

Foto's van het Schoolstraatreüniefeest
Op 28 juni 2014 is het negentigjarig bestaan van de Schoolstraat gevierd met een reünie in de Schoolstraat. Foto's gemaakt door Soek Yi Tong en Jan Ronday kunt u bekijken op de pagina Schoolstraatfeesten.

Fotopanelen an toen en nu
Van de kade van de Hartveldseweg tot bij het Schoolpad stonden bovendien fotopanelen geplaatst met beelden van de oude straat en foto's van nu. Hieronder enkele voorbeelden.__________________________________________________


90 op het dak
De 90 op het dak van de Schoolstraat 28 in het kader van de negentigste verjaardag van de Schoolstraat.
(Foto: Jan Ronday, Diemen)


90 op het voetbalveldje
Buurtbewoners vormen tezamen een menselijke keten in de vorm van 90 op het voetbalveldje in de Schoolstraat. De plek was 90 jaar eerder de locatie van de Petrusschool.
(Foto: Jonathan Mechanicus, Diemen)


Zwaaien naar het vliegtuig
Buurtbewoners liggen op het voetbalveldje en zwaaien naar het eenmotorigvliegtuigje in de lucht.
(Foto: Jan Ronday, Diemen)

Ten slotte werd tezamen met de Historische Kring Diemen een tijdschrift over ‘De Nieuwe Buurt’ gepubliceerd, waarin ook veel aandacht voor de huidige bewoners van de Schoolstraat en de mensen die er in het verleden hebben gewoond (uitgave: juni 2014).

Schoolstraat echt 90 jaar?
De Schoolstraat bestond 90 jaar. Want de Sint-Petrusschool – de naamgever van de Schoolstraat – werd op 1 juli 1924 door Burgemeester Bicker officieel geopend. Dus, je zou zeggen, logisch, dat ook de Schoolstraat in juli 2014 90 jaar bestond.

Toch is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De straat waarin de Sint-Petrusschool stond, werd – volgens de bekende Diemer historicus P.J. ter Beek – in december 1924 herdoopt van Burgemeester Bickerstraat tot Schoolstraat. De straat waar eens het oude arrestantenlokaal stond, ging de ‘Burgemeester Bickerstraat’ heten.

Echter, op 3 maart 1934 werd pas officieel door de gemeenteraad besloten de straatnamen te wijzigen. Het duurde maar liefst tien jaar voordat de naamsverwisseling een feit was. Ambtelijke molens maalden dus ook begin vorige eeuw al langzaam.

Wij houden het er maar op, dat de Schoolstraat in 2014 90 jaar bestond, net als de aloude Sint-Petrusschool.